Bepaal een sfeervol lichtplan voor je droomhuis

Bepaal een sfeervol lichtplan voor je droomhuis

led armatuur

Je hebt een grote verbouwing gepland of je hebt net een nieuw droomhuis gekocht. Je mag zelf een groot deel van je inrichting bepalen. Dat is mooi; grijp die kans en deel je huis zo in dat je er het meeste woonplezier, sfeer en comfort van ervaart. Een van de zaken om rekening mee te houden, is verlichting. We geven je alvast een belangrijke tip: stap over op ledverlichting en laat zoveel mogelijk een led armatuur inbouwen. Ledverlichting is duurzaam en zeer energiezuinig. Met de huidige energietarieven komt dat beslist van pas. Weet je al waar je verlichting nodig hebt? Ben je geïnteresseerd om van tevoren een sfeervol lichtplan te maken?

Lichtplan met led armatuur – een eenvoudig stappenplan

Je kunt je ruimte op gevoel indelen, maar dan is de kans groot dat je tegen beperkingen oploopt. Zeker in bestaande ruimtes merk je dat de plaatsing van de stopcontacten en ophangpunten voor je lampen de indeling voor een groot deel al bepaald hebben. Heb je nog de vrijheid om je ruimte zelf in te delen, grijp dan zeker die kans. Maak een goede plattegrond op schaal van elke ruimte van je droomhuis. Je kunt hier het beste ruitjespapier voor gebruiken. Vervolgens deel je de ruimte in op activiteit en plaats je in gedachten alvast de meubels. Dan zie je ook waar je het liefst stopcontacten en ophangpunten wilt hebben. Geef deze aan op je plattegrond. Als je je lichtplan verder vorm wil geven, is het goed om eerst stil te staan bij de verschillende functies van verlichting.

Lichtplan met led armatuur – ken je de verschillende functies van verlichting?

Algemene verlichting of basisverlichting zorgt voor het basisniveau van verlichting in elke ruimte van je huis. Je kunt algemene verlichting het beste diffuus en rustig houden. De functie van basisverlichting is het benaderen van uniform verspreid daglicht. Vervolgens kijk je naar werkverlichting. Denk bijvoorbeeld aan verlichting voor je keuken, boven je eettafel of in je zithoek. heb je een thuiswerkplek, dan valt bureauverlichting ook onder werkverlichting. Werkverlichting is het beste als het gemakkelijk te richten is en eventueel te dimmen. Als laatste kies je voor accentverlichting. Met accentverlichting breng je bepaalde zaken in je interieur extra onder de aandacht. Bijvoorbeeld een spotje boven een mooi schilderij of extra verlichting in een hoek waar je mooie kunstvoorwerpen hebt geplaatst.

Lichtplan met led armatuur – vul je lichtplan op detailniveau in

Op je plattegrond ga je vervolgens je basisverlichting, werkverlichting en accentverlichting aangeven. Geef aan welk bereik elke lamp moet hebben en ga na of alle delen en hoeken van je ruimtes zo voldoende verlicht zijn. Past je lichtplan bij de stopcontacten en ophangpunten die al aanwezig zijn, of ben je genoodzaakt met verlengsnoeren te werken? Alles wat je nu nog zo netjes mogelijk kunt maken, verwerk je in je sfeervolle lichtplan. Hierna komt de volgende stap: het daadwerkelijk uitkiezen van je led armatuur en de mooiste ledlampen.

Waar haal je je led armatuur en ledverlichting?

Als je wilt overstappen op ledverlichting, is het goed om je bij verschillende aanbieders te oriënteren.